Uiterlijk en kleuren

Lichaam

Groot, lang, goed gebouwd. Brede, goed ontwikkelde borst. Zware, stevige achterhand. Middelzware botten.

Hoofd

Middelgroot, breed, iets wigvormig met afgeronde zijden. Tussen de oren oogt de schedel vlak. Voorhoofd is lichtjes afgerond. Goed ontwikkelde wangen. Afgeronde, middellange, goed ontwikkelde snuit. Neus met een lichte welving bij de neusbrug. Goed ontwikkelde kin.

Ogen

Groot, ovaal, lichtjes schuin geplaatst. Zo blauw mogelijk, in harmonie met de vachtkleur.

Oren

Middelgroot, breed aan de basis, ver uit elkaar staand, ietwat naar voren gericht met afgeronde toppen.

Vacht

Halflang, zacht, zijdeachtig, vlak aanliggend. Wanneer het dier beweegt verspreidt de vacht zich in plukjes. Zeer weelderige kraag.

Poten

Middellang met gemiddeld ontwikkelde botten. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Grote, ronde, compacte voeten met haarpluimpjes tussen de tenen.

Staart

Lang, in verhouding tot het lichaam, vrij breed aan de basis, iets aflopend naar het uiteinde. Weelderig en dicht behaard.

Kleur

Vier klassieke kleuren (seal, blue, chocolate en lilac). Drie point vachttekeningen: – Colourpoint: het lichaam is lichter dan de extremiteiten (points). – Mitted: eveneens een Siamees patroon maar met witte handschoenen/laarsjes aan alle poten. Witte bles op de neus. Witte kin, borst en onderkant buik. – Bicolour: colourpoint met een uitbreiding van het wit op het gezicht in een omgekeerde V, en vier witte poten. Witte borst en buik. De definitieve kleur wordt pas op tweejarige leeftijd bereikt en wordt met het ouder worden steeds donkerder.

Hieronder een uitgebreidere beschrijving van de kleuren.

Seal-point: Ragdolls in Seal-point tonen een zwarte basiskleur en zoals met alle point-tekeningen toont zich dit alleen in de ‘koude’ lichaamsdelen.

Blue-point: blauw is een verdunning van de zwarte grondkleur.

Chocolate-point: Ragdoll chocolate-point tonen een aantrekkelijke bruine basiskleur, die ook alleen in de ‘points’ zichtbaar is.

Lila-point: de verdunning van bruin wordt als ‘lila’ omschreven.

Red-point: rode point-tekening van een Ragdoll.

Crème-point: de verdunning van rood geeft de kleur ‘crème’. Een Ragdoll ‘Crème-point’ lijkt bijna eenkleurig door de crème-kleuren!

Tabby: de Point-topjes tonen strepen, vergelijkbaar met een Tabby-kat. Deze strepen zijn ook zichbaar op de benen en de staart. De ogen zijn zwart omrandt. Bij de Ragdoll wordt de Tabby-tekening ook wel ‘Lynx’ genoemd.

Tortie: Tortie Ragdolls tonen een ‘schildpad-kleuring’ in de points. Het kleurpatroon zelf varieert sterk, de kleurvlakken kunnen elke grootte hebben, fokkers hebben echter de voorkeur voor kleine, gelijkmatige vlekken.

Torbie: als Torbie wordt de combinatie tussen Tabby en Tortie bedoeld. De schildpadkleur lijkt gestreept, een zeer interessante kleur!

De officiële tekeningvariaties zijn Colourpoint, Mitted, Bicolour, Tabby, Tortie en Torbie.

Colourpoint: de colourpoint toont een volledig masker, net zoals andere point-rassen.

Mitted: Mitted Ragdolls tonen naast de point-tekening ook een witte kin en ook vaak een witte streep op de neus. De voetzolen zijn roze, bovendien dragen ze witte handschoentjes en witte laarzen op de achterpoten.

Bicolour: de als bicolour benoemde Ragdolls hebben ook duidelijke point-markeringen, hun basiskleur is echter helder, ze dragen een masker met een omgedraaide ‘V’ wat begint bij hun voorhoofd en eindigt bij hun staart. De poten zijn wit.